Απαράδεκτες αυξήσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Απαράδεκτες αυξήσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Αρ. Πρωτ. 13717/23.03.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Σε μια περίοδο, που κυριαρχεί η ανασφάλεια εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης και των δυσβάσταχτων μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση του Μνημονίου, ένα ακόμη βάρος έρχεται να προστεθεί στους επαγγελματίες. Η νέα αύξηση στις εισφορές, που καταβάλλουν οι επαγγελματίες προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, οδηγεί σε ασφυξία τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Ενώ η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα είχε δεσμευθεί ρητά για τη μη αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων την επόμενη τριετία, εντούτοις στα ειδοποιητήρια, που εστάλησαν στους ασφαλισμένους για να καταβάλλουν τις εισφορές του μήνα Ιανουαρίου, περιλαμβάνεται αύξηση της τάξης των 20 ευρώ.

Η αγορά στενάζει, η ρευστότητα είναι μειωμένη δραματικά, η ανεργία καλπάζει και ο ΟΑΕΕ προχωρά σε αυξήσεις, παρεκκλίνοντας των δεσμεύσεων της διοίκησής του. Σημειωτέον, ότι για το 2010 ο Οργανισμός παρουσίασε πλεόνασμα  της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εισφορών αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποια ήταν η λογική της αύξησης των εισφορών, που επέβαλε ο ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους του;

- Προτίθεται ο ΟΑΕΕ να επανεξετάσει το θέμα της αύξησης των εισφορών και να κάνει πράξη την εξαγγελία της διοίκησής του για μηδενικές αυξήσεις το  2011;

Απάντηση Υπουργείου